عیب یابی و تعمیر انواع گیربکس صنعتی در ایران
با عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی می توان مشکلات و آسیب های وارده به این دستگاه ها را برطرف کرد و کارایی و دوام آنها را افزایش داد. همچنین با تعمیر این گیربکس ها دیگر نیازی به تهیه دستگاه جدید و صرف هزینه های اضافی برای این کار نیست. البته لازم به ذکر است که تعمیر گیربکس های صنعتی امری تخصصی بوده و جهت اجرای آن نیاز به تجهیزات خاصی است و می بایست توسط افراد متخصص صورت گیرد.
با این وجود ممکن است مشکلات ایجاد شده در این دستگاه ها آن چنان جدی نباشد و افراد با تخصص پایین نیز بتوانند آنها را برطرف نمایند. با توجه به کاربرد گسترده این تجهیزات در صنعت و اهمیت بالای عملکرد آنها در تجهیزات اجرایی، در این مطلب قصد داریم ضمن بررسی انواع خرابی این دستگاه ها به نحوه عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی بپردازیم و در آخر به مراحل تعمیر آنها اشاره کنیم که امیدواریم این مطالب مورد توجه و استفاده شما مخاطبان قرار گیرد.
تعمیر گیربکس صنعتی در شرکت ره آوران صنعت
انواع خرابی گیربکس های صنعتی
گیربکس های صنعتی ممکن است به دلایل مختلفی چون عدم انطباق دنده، بی ثباتی حرارتی، یاتاقان دنده، آلودگی ها، لرزش جانبی و پیچشی و غیره دچار خرابی شوند که در ادامه به معرفی و بررسی آنها خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: کاربرد نوار نقاله در صنعت
خرابی ناشی از عدم انطباق دنده در عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی
عدم انطباق دنده یکی از رایج ترین دلایل خرابی گیربکس صنعتی بوده که از عوامل ایجاد آن می توان به سایش روی یاتاقان ها، گودشدگی یا ایجاد حفره در انتهای دنده ها و غیره اشاره کرد. این مسئله ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد که از جمله آنها می توان به دلایل دینامیکی، دلایل استاتیکی، انبساط حرارتی، انحراف در اجزای تحت بار و غیره اشاره کرد.
خرابی ناشی از بی ثباتی حرارتی
یکی دیگر از دلایل خرابی این دستگاه ها که نیاز به عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی است می توان به بی ثباتی حرارتی در آنها اشاره کرد. بی ثباتی حرارتی در واقع اختلاف دمایی است که بین محفظه اطراف بلبرینگ و شافت داخل یاتاقان ایجاد می شود. این اختلاف دما مقدار قابل توجهی خواهد بود و انبساط حرارتی به وجود آمده موجب وارد شدن اضافه بار به سیستم می شود. بعلاوه گرمای زیاد تولید شده باعث ایجاد آسیب به دیگر قطعات و در نهایت خرابی آنها نیز می شود. این اتفاق معمولاً در هنگام راه اندازی گیربکس صنعتی صورت می گیرد.
خرابی یاتاقان دنده در عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی
از دیگر دلایل خرابی گیربکس های صنعتی می توان به ایجاد اشکال در عملکرد یاتاقان ها اشاره کرد که در طراحی انواع گیربکس های کوچک و بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند. یاتاقان های نورد شده حساسیت بالایی نسبت به ضربه، آلودگی، لرزش، کمبود روغن و غیره دارند. این یاتاقان ها ممکن است در اثر نیروهای بیش از حد معمول در موقع نصب دچار آسیب شوند و یا جمع شدن آلودگی ها در قسمت تحتانی آنها با سایش این اجزا همراه باشد. بر همین اساس از روغن کاری یاتاقان ها برای حل این مشکل استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: آپارات تسمه نقاله
خرابی ناشی از آلودگی ها
از دیگر دلایل خرابی این تجهیزات که نیاز به عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی است می توان به اثر آلودگی بر ساختار و عملکرد آنها اشاره کرد که خود به عوامل مختلفی بستگی دارد. استفاده از روغن های نامناسب در گیربکس که مشخصات آن با ویژگی های تعریف شده برای دستگاه هم خوانی نداشته باشد می تواند یکی از این عوامل باشد. علاوه بر آن خرابی پمپ روغن، توزیع نامناسب روغن در یاتاقان و گرفتگی فیلتر نیز خود باعث ایجاد آسیب به گیربکس می شود. این آلودگی ها در کنار رطوبت می تواند با خوردگی و سایش بخش های مختلف گیربکس همراه باشد و از عملکرد و دوام آن بکاهد.
گیربکس در حال تعمیر در شرکت ره آوران صنعت
لرزش جانبی و پیچشی در عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی
هرچه توان، گشتاور و سرعت یک دستگاه بیشتر باشد احتمال ایجاد لرزش در آن بیشتر بوده که گیربکس های صنعتی نیز از این مسئله مستثنی نیستند. با این وجود این لرزش ها ممکن است به حدی باشد که در عملکرد مؤثر دستگاه اختلال ایجاد کرده و باعث ایجاد آسیب به آن شود. بر همین اساس در صورت مشاهده لرزش پیچشی در گیربکس لازم است اندازه گیری هایی بر روی شافت محرک این دستگاه ها انجام شود و مشکل به وجود آمده در اسرع وقت مورد بررسی و پیشگیری قرار گیرد.
بیشتر بخوانید: کانتر دیجیتال نوار نقاله صنعتی
نحوه عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی
در تعمیر گیربکس های صنعتی نخست لازم است دستگاه عیب یابی شود و بر اساس آن اقدامات لازم در جهت رفع آن صورت گیرد. در ادامه به معرفی ۵ مورد از مشکلات و عیوب این گیربکس ها به همراه نحوه تعمیر و رفع آنها خواهیم پرداخت که به صورت زیر است:
به گفته وب سایت berknesscompany فرآیند تعمیر چرخ دنده معمولاً شامل بازرسی کامل دنده آسیب دیده برای شناسایی میزان آسیب و تعمیر مورد نیاز است. سپس چرخ دنده با استفاده از تکنیک های مختلف مانند جوشکاری، ماشینکاری و سنگ زنی جدا، تمیز و تعمیر می شود.
صدای غیرعادی در عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی
یکی از مشکلات رایج در گیربکس صنعتی صدای غیرعادی این دستگاه در حین کار بوده که از دلایل ایجاد آن می توان به کم بودن مقدار ماده روانکار، خرابی خار یا جاخار، وجود جرم خارجی در گیربکس، شل بودن محل نصب دستگاه و یا تراز نبودن آن، خرابی اتصالات ورودی و خروجی، دمای بالای محیط و آسیب دیدگی در چرخ دنده و برینگ اشاره کرد. برای رفع مشکل کم بودن ماده روانکار می توان روغن گیربکس را تا نیمه پوسته افزایش داد. تعویض خارها و استفاده از خارهای استاندارد و بدون لقی می تواند راه حل خوبی برای رفع خرابی خارها باشد. برای رفع مشکل وجود جسم خارجی لازم است روغن گیربکس تخلیه شود و پوسته گیربکس مورد شست و شو قرار گیرد و سپس مجدداً روانکاری شود.
در صورت وجود مشکل در اتصالات ورودی و خروجی در عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی می بایست این اجزا در جای خود محکم شوند و یا در صورت نیاز تعویض گردند. همچنین محکم کردن پیچ ها و یا تعویض و جایگزینی آنها با پیچ های نو در صورت نیاز می تواند راه حل مناسبی برای رفع شلی دستگاه باشد. در صورت تراز نبودن گیربکس نیز لازم است عملیات ترازکاری بر روی آن صورت گیرد که برای این کار می توان از تکیه گاه و شیم نیز استفاده کرد. استفاده از روغن های با ویسکوزیته بالا راه حل مناسبی برای استفاده از این دستگاه ها در محیط های با دمای بالا بوده و از تعویض چرخ دنده و برینگ می توان برای رفع مشکل آسیب دیدگی این اجزا در گیربکس های صنعتی از جمله گیربکس حلزونی نیز استفاده کرد.
لرزش های غیرعادی در عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی
از دیگر مشکلات رایج در گیربکس های صنعتی می توان به مشاهده لرزش های غیرعادی در این دستگاه ها اشاره کرد که می تواند به دلایل مختلفی چون شل بودن اتصالات ورودی، شل بودن محل نصب گیربکس، خرابی خار یا جاخار، آسیب دیدگی برینگ، وجود جرم خارجی در دستگاه و غیره روی دهد. برای حل مشکل اتصالات ورودی لازم است این اجزا در جای خود کاملاً محکم شوند و یا در صورت مشاهده خرابی تعویض گردند.
محکم کردن پیچ ها و یا استفاده از پیچ های نو برای این کار می تواند راه حل مناسبی برای رفع شلی گیربکس و لرزش آن در فرایند عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی باشد. برای رفع مشکل وجود جرم خارجی تنها کافی است مثل حالت قبل روغن دستگاه خارج شود و پوسته گیربکس مورد شست و شو قرار گیرد و سپس روانکاری شود. تعویض برینگ، تعویض خار و جایگزین کردن آن با خارهای استاندارد و بدون لقی راهکار مناسبی برای خرابی برینگ و خار در این تجهیزات است.
دمای زیاد گیربکس عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی
دمای زیاد گیربکس یکی دیگر از مشکلات به وجود آمده در این دستگاه ها بوده که از دلایل آن می توان به بار بیش از حد مجاز برای دستگاه، دمای زیاد محیط، کار با روانکارهای نامناسب و کم یا زیاد بودن مقدار این روانکارها اشاره کرد. برای حل مشکل بار بیش از حد مجاز لازم است ضریب ایمنی دستگاه از روی کاتالوگ مورد بررسی قرار گیرد و در صورت نیاز از دستگاه های با ظرفیت بالاتری استفاده شود. استفاده از روغن های مناسب و با ویسکوزیته بالا نیز می تواند راهکار مناسبی برای حل مشکل کارکرد این دستگاه ها در دماهای بالا باشد. برای انتخاب روغن مناسب می توان از کاتالوگ گیربکس کمک گرفت و مقدار مورد استفاده از آن نیز می بایست تا نیمه پوسته دستگاه باشد.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید نوار نقاله
دمای زیاد برینگ ها عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی
دمای برینگ ها در گیربکس می تواند تحت عوامل مختفی زیاد شود که از جمله آنها می توان به بار شعاعی بالا و پایین بودن مقدار ماده روانکار اشاره کرد. از راهکارهای مناسب برای حل مشکل بار شعاعی بالا می توان به کاهش بار شعاعی مورد نظر، استفاده از گیربکس های بزرگتر و یاتاقان بندی مناسب آن اشاره کرد. همچنین در صورتی که روانکار مورد استفاده در دستگاه پایین باشد لازم است مقدار آن تا حد مورد نظر بالا برده شود.
نشت روغن در عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی
از دیگر مشکلات به وجود آمده در گیربکس های صنعتی می توان به نشت روغن اشاره کرد که این مسئله می تواند به دلایل مختلفی روی دهد که از جمله آنها می توان به نامناسب بودن جای درپوش های روغن و حالت نصب دستگاه، خرابی یا شل بودن درپوش ها، زیاد بودن سطح روغن، خراب بودن واشرهای جرزگیر و کاسه نمدها اشاره کرد. برای حل مشکل جایگاه نامناسب درپوش های روغن کافی است این اجزا مورد بررسی قرار گیرند و اصلاح شوند. همچنین درپوش ها می بایست در جای خود سفت شوند و در صورت نیاز با درپوش های جدید جایگزین گردند. برای حل مشکل خرابی کاسه نمدها و واشرها در عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی باید این اجزا با نمونه های جدید و سالم جایگزین شوند. در آخر چنان چه سطح روغن خیلی بالا باشد لازم است سطح آن تا مقدار مورد نظر کم شود.
بیشتر بخوانید: نوار نقاله در معدن
مراحل تعمیر گیربکس صنعتی
تعمیر صحیح و اصولی گیربکس صنعتی نیازمند پیمودن یک سری مراحل بوده که در این بخش به معرفی و بررسی آنها خواهیم پرداخت.
بازرسی اولیه در عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی
در مرحله اول تعمیر گیربکس صنعتی لازم است دستگاه مورد بازرسی اولیه قرار گیرد و عیوب آن بررسی شود. برای این کار نخست دستگاه از نظر ظاهری و از بیرون مورد ارزیابی قرار می گیرد که این ارزیابی شامل بررسی سطح بیرونی گیربکس، عملکرد اجزای آن، عکس العمل دستگاه و تنظیمات برینگ ها می شود.
جداسازی قطعات گیربکس
در مرحله دوم عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی نوبت به بررسی عیوب داخلی دستگاه می رسد که برای این کار لازم است قطعات دستگاه جداسازی شوند. با این کار می توان عملکرد قطعات را به صورت مجزا مورد ارزیابی قرار داد و عیوب دستگاه را بهتر شناسایی کرد. فرایند جداسازی قطعات دستگاه باید با دقت انجام شود و از هر گونه اعمال فشار و ضربه اضافی به این قطعات خودداری شود.
بیشتر بخوانید: توزین نوار نقاله
تهیه گزارش از وضعیت گیربکس در عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی
پس از بازرسی بیرونی و درونی گیربکس صنعتی و جداسازی قطعات آن نوبت به تهیه گزارش از وضعیت دستگاه می رسد. در این گزارش لازم است به آسیب های وارده به قطعات گیربکس، مشکلات جزئی دستگاه و غیره پرداخته شود. علاوه بر آن چنان چه آسیب های وارده به قطعات به گونه ای باشد که نیاز به تعویض داشته باشند لازم است این مورد نیز در گزارش لحاظ شود.
تعمیر یا تعویض قطعات
پس از بازرسی گیربکس صنعتی و تهیه گزارش از وضعیت آن، نوبت به عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی و یا در صورت لزوم تعویض قطعات آن می رسد. البته چنان چه قطعات آسیب دیده با یک تعمیر جزئی از قابلیت استفاده مجدد برخوردار باشند نیازی به تعویض قطعات و صرف هزینه های اضافی در این زمینه نیست. با این وجود برخی قطعات گیربکس مانند چرخ دنده ها که از عملکرد مهمی نیز برخوردار هستند به دلیل طراحی خاصی که دارند قابل تعمیر نبوده و لازم است این قطعات با نمونه های جدید و سالم جایگزین شوند.
چرخ دنده هایی که دندانه های آنها بنا بر دلایلی دچار شکستگی شده اند از عملکرد مطلوبی برخوردار نبوده و همین مسئله نیز بر کارایی کل دستگاه تأثیر نامطلوبی خواهد داشت، بنابراین در فرایند عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی لازم است این چرخ دنده ها با نمونه های جدید جایگزین شوند. نکته مهم در زمینه تعویض قطعات گیربکس استفاده از نمونه های اورجینال و درجه یک به جای قطعات آسیب دیده بوده تا هم در کارایی دستگاه اختلالی ایجاد نشود و هم قطعات مورد نظر از دوام و طول عمر بالایی برخوردار باشند. همچنین در صورت نیاز بخش های مختلف گیربکس و قطعات آن روغن کاری شوند و در نهایت کل اجزا و قطعات دستگاه همانند حالت اول خود بر روی هم قرار گیرند و در اصطلاح مونتاژ مجدد گیربکس صورت گیرد.
آزمایش تضمین کیفیت در عیب یابی و تعمیر گیربکس صنعتی
پس از اتمام تعمیر و تعویض قطعات گیربکس و مونتاژ مجدد دستگاه نوبت به آزمایش تضمین کیفیت آن می رسد که برای این کار دستگاه گیربکس به صورت بدون بار مورد آزمایش قرار می گیرد. سپس یک مجموعه تست بر روی آن انجام می شود که از جمله آنها می توان به تست صدا، تست ارتعاش و غیره اشاره کرد. از روی این تست ها می توان به عملکرد مطلوب دستگاه و کامل بودن فرایند تعمیر آن پی برد. در نهایت گیربکس صنعتی مورد نظر رنگ می شود تا هم ظاهر خوبی داشته باشد و هم یک خاصیت عایقی در دستگاه ایجاد شود.
مقالات پیشنهادی: