نحوه کار دستگاه نوار نقاله
نحوه کار دستگاه نوار نقاله بستگی به عملکرد اجزا و قطعات بکار رفته در طراحی آن دارد و اینکه از دستگاه مورد نظر برای چه زمینه کاری استفاده می شود. در نوار نقاله ها از اجزا و بخش های مختلفی استفاده شده است که در ارتباط با یکدیگر شرایط را برای جابجایی و انتقال مواد در راستاهای مختلف فراهم می کند. کار با نوار نقاله ها آسان بوده و این تجهیزات قادر خواهند بود برای مدت زمان طولانی حجم بالایی از مواد و کالاها را به صورت دائم و بدون وقفه از یک مکان به مکان دیگر منتقل کنند. در واقع در این دستگاه ها از فرایند تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی برای به حرکت در آمدن بخش تسمه و در نهایت جابجایی انواع مواد و کالا در حوزه های مختلف کاری استفاده می شود.
نحوه کار دستگاه نوار نقاله از یک مدل به مدل دیگر متفاوت بوده و این تجهیزات معمولاً بر اساس شرایط کاری مورد نظر طراحی می شوند. با این وجود این تجهیزات نقش مهمی در کارایی و راندمان سیستم های اجرایی دارند و به افزایش سرعت انتقال مواد و کالاها کمک زیادی می کنند. در ادامه به معرفی بیشتر این تجهیزات، اجزای بکار رفته در طراحی آنها، نحوه کار دستگاه نوار نقاله، انواع آن، مخاطرات ایمنی کار با این دستگاه ها و نحوه خرید آنها خواهیم پرداخت که امیدواریم این مطالب مورد توجه و استفاده شما مخاطبان قرار گیرد.
معرفی نوار نقاله
نوار نقاله ها از تجهیزات پرکاربرد در صنایع هستند که در بسیاری از زمینه های کاری به منظور جابجایی و انتقال انواع مواد و کالاها مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از نوار نقاله ها باعث افزایش سرعت اجرایی می شود و به دلیل عملکرد مستمر و بدون وقفه ای که دارند با افزایش راندمان کاری نیز همراه خواهند بود. علاوه بر آن در کار با این دستگاه ها دیگر نیازی به بکارگیری نیروی انسانی با تعداد بالا نیست و همین امر نیز باعث کاهش خطای انسانی و افزایش ایمنی سیستم انتقال می شود.
نحوه کار دستگاه نوار نقاله به گونه ای بوده که با استفاده از آن می توان حجم بالایی از مواد را که معمولاً از وزن بالایی نیز برخوردار هستند به آسانی و در کمترین زمان ممکن از یک نقطه به نقطه دیگر منتقل کرد. صرفه جویی در هزینه ها از دیگر مزایای کار با نوار نقاله ها بوده که به توسعه هر چه بیشتر فرایند کاری کمک زیادی می کند. نوار نقاله ها با توجه به ویژگی ها و مزایایی که دارند در بسیاری از حوزه های کاری مورد استفاده قرار می گیرند که از جمله آنها می توان به استفاده از این تجهیزات در صنایع غذایی، دارویی، شیمیایی، معادن، بخش تولید و مونتاژ کارخانه ها، حوزه کشاورزی، فرودگاه ها، فروشگاه ها، نانوایی ها، پست خانه ها و غیره اشاره کرد.
چنان چه در یک حوزه کاری نیاز به جابجایی حجم بالایی از مواد و کالاها باشد لازم است از نوار نقاله های با ظرفیت بالا استفاده شود. در طراحی نوار نقاله های با ظرفیت بالا از تسمه های عریض و الکتروموتورهای با توان و قدرت بالا استفاده شده است تا از قدرت و کارایی لازم برخوردار باشند. البته این نوع نوار نقاله ها به دلیل راندمان بالایی که دارند از قیمت بالایی نیز برخوردار هستند.
بیشتر بخوانید: کاربرد نوار نقاله در صنعت
اجزای نوار نقاله و تأثیر آنها بر نحوه کار دستگاه نوار نقاله
در طراحی نوار نقاله از اجزا و قطعات مختلفی استفاده می شود که هر کدام از آنها نقش مهمی در نحوه کار دستگاه نوار نقاله دارند. از جمله این قطعات می توان به تسمه نوار نقاله، درام، رولیک، الکتروموتور و غیره اشاره کرد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
تسمه نوار نقاله
تسمه نقاله ها نقش مهمی در نحوه کار دستگاه نوار نقاله دارند و در انواع و ابعاد مختلفی طراحی می شوند تا متناسب با شرایط و نیاز کاری مورد استفاده قرار گیرند. تسمه نقاله در واقع یک نوار پیوسته و حلقه مانند بوده که بر روی بخش درام قرار می گیرد. این تسمه ها طراحی لایه ای داشته و در ساخت آنها از سه لایه رویی، میانی و زیرین استفاده می شود. جنس تسمه ها بسته به شرایط کاری می تواند از پی وی سی، پلی اورتان یا لاستیک طبیعی باشد.
رولیک و تاثیر آن بر نحوه کار دستگاه نوار نقاله
از دیگر بخش های مهم در طراحی این دستگاه ها که نقش مهمی در نحوه کار دستگاه نوار نقاله دارد می توان به رولیک ها اشاره کرد که حالت استوانه ای شکل دارند و به بهبود حرکت تسمه در فرایند جابجایی و انتقال مواد کمک زیادی می کنند. رولیک ها با توجه نوع بار و وزن آن در اندازه و قطرهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند و بر روی شاسی دستگاه نصب می شوند.
بیشتر بخوانید: نوار نقاله در معدن
الکتروگیربکس نوار نقاله
از دیگر اجزای مهم در طراحی نوار نقاله می توان به الکتروگیربکس اشاره کرد که نیروی محرکه مورد نیاز برای حرکت تسمه را فراهم می کند. الکتروگیربکس شامل دو بخش الکتروموتور و گیربکس می شود که توان و ظرفیت آنها نقش مهمی در نحوه کار دستگاه نوار نقاله دارد. انتخاب الکتروگیربکس معمولاً بر اساس ظرفیت نوار نقاله انجام می شود که این مشخصه خود به دو عامل ابعاد نوار نقاله (طول و عرض دستگاه) و میزان حداکثری بار مورد انتقال بستگی دارد.
درام و تأثیر آن بر نحوه کار دستگاه نوار نقاله
درام نوار نقاله از اجزای مهم در طراحی این دستگاه ها بوده که با عناوین دیگری چون غلتک یا پولی نیز شناخته می شود. در طراحی نوار نقاله از دو غلتک یا درام استفاده می شود که به آنها درام محرک و درام متحرک گفته می شود. این درام ها در دو سر نوار نقاله و در زیر بخش تسمه قرار می گیرند و نقش مهمی در نحوه کار دستگاه نوار نقاله در شرایط کاری مختلف دارند. جنس بدنه درام ها معمولاً از فولاد بوده و بر روی آنها از پوشش های خاصی نیز استفاده می شود.
درام ها در انواع مختلفی طراح و عرضه می شوند که از جمله آنها می توان به درام ساده، درام میلگردی (درام شبکهای) و درام با روکش لاستیک اشاره کرد. از پرکاربردترین مدل های درام در نوار نقاله ها می توان به درام با روکش لاستیک اشاره کرد که با عنوان رابر نیز شناخته می شوند. همچنین قطر درام ها و اندازه آنها بسته به نوع طراحی نوار نقاله و کاربری آن می تواند متفاوت باشد.
بیشتر بخوانید: توزین نوار نقاله
انواع نوار نقاله
نوار نقاله ها با توجه به نوع طراحی و زمینه کاری که مورد استفاده قرار می گیرند در انواع و مدل های مختلف عرضه می شوند و هر کدام از آنها از ویژگی ها و مزایایی برخوردار هستند. نحوه کار دستگاه نوار نقاله بستگی به مدل آن دارد و اینکه در طراحی آن از چه قطعات و تجهیزاتی استفاده شده است. اگر چه از نوار نقاله ها برای انتقال افقی مواد و کالاها استفاده می شود ولی برخی مدل هایی از این دستگاه ها در دسترس بوده که با استفاده از آنها می توان مواد را در راستای عمودی نیز جابجا کرد.
از انواع متداول و پرکاربرد نوار نقاله در زمینه های مختلف کاری می توان به نوار نقاله تسمه ای، نوار نقاله زنجیری، نوار نقاله رولیکی، نوار نقاله عمودی (باکت الواتور)، نوار نقاله تلسکوپی، نوار نقاله ناودانی، نوار نقاله دستچین، نوار نقاله حلزونی، نوار نقاله هیدرولیکی و غیره اشاره کرد که هر کدام از آنها از طراحی و کارکرد ویژه ای برخوردار هستند. نحوه کار دستگاه نوار نقاله حلزونی با توجه به ساختار حلزونی که دارد متفاوت از نوار نقاله تسمه ای بوده و همین مسئله در مورد سایر نوار نقاله ها نیز صدق می کند.
در مورد نحوه کار دستگاه نوار نقاله هیدرولیکی می توان گفت که فرایند انتقال مواد در این نوار نقاله ها از طریق سیستم هیدرولیک صورت می گیرد و به همین دلیل قادر خواهند بود مواد و کالاهای با وزن بالا را به آسانی جابجا کنند. از نوار نقاله های تلسکوپی نیز به دلیل طراحی تلسکوپی و منعطفی که دارند می توان در مسیرهای منحنی استفاده کرد.
به گفته وب سایت sap-polska نوار نقاله ها را می توان به نوار نقاله های زنجیره ای، غلتکی، صفحه ای، مشبک و ویژه تقسیم کرد
نحوه کار دستگاه نوار نقاله
همان طور که اشاره کردیم در نوار نقاله ها از اجزا و قطعات مختلفی استفاده می شود که هر کدام از آنها نقش مهمی در نحوه کار دستگاه نوار نقاله دارند. نیروی محرکه مورد نیاز جهت حرکت نوار نقاله از طریق بخش الکتروگیربکس تأمین می شود که با اتصال این بخش به برق و چرخش آن نیرو و گشتاور لازم جهت حرکت درام یا غلتک ها فراهم می گردد. در هر نوار نقاله متناسب با توان و ظرفیت آن از الکتروموتورهای مختلفی استفاده می شود که برای شرایط کاری سنگین بهتر است از مدل های با توان و قدرت بالا استفاده شود. همچنین از طریق بخش گیربکس دستگاه می توان گشتاور و سرعت خروجی را متناسب با نیاز کاری تنظیم کرد. ممکن است در برخی شرایط کاری نیاز به انتقال مواد با سرعت بالا باشد که در چنین حالتی گشتاور دستگاه از طریق گیربکس کاهش یافته و سرعت آن افزایش می یابد.
در ادامه نیرو محرکه انتقال یافته از بخش الکتروگیربکس به بخش درام نخست موجب چرخش غلتک محرک می شود که با چرخش این غلتک بخش تسمه دستگاه و غلتک متحرک نیز به حرکت درمی آید. با به حرکت درآمدن غلتک ها و تسمه دستگاه بستر برای جابجایی و انتقال مواد در نوار نقاله فراهم می شود که رولیک ها نیز با عملکردی مؤثر خود به بهبود حرکت تسمه نقاله کمک زیادی می کنند. در برخی نوار نقاله ها لازم است مواد در راستای عمودی جابجا شوند که برای این کار از تسمه های با طراحی خاص استفاده می شود. به عنوان مثال در برخی مدل های نوار نقاله مانند بالابر کاسه ای یا باکت الواتور از یک سری باکت یا کاسه استفاده شده است که مواد در داخل آنها قرار گرفته و با حرکت تسمه به صورت عمودی از یک ارتفاع به ارتفاع دیگر منتقل می شوند.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید نوار نقاله
مخاطرات ایمنی در نحوه کار دستگاه نوار نقاله
در کار با نوار نقاله ها همانند سایر تجهیزات مکانیکی پرکاربرد در این زمینه یک سری مخاطرات ایمنی وجود دارد که می تواند به تجهیزات بکار رفته در این دستگاه ها و کارکنان آنها آسیب وارد کند. بخش هایی از نوار نقاله مانند غلتک ها، تسمه، رولیک ها و غیره که بخش متحرک دستگاه را تشکیل می دهند و تأثیر زیادی بر نحوه کار دستگاه نوار نقاله دارند از بخش های مخاطره آمیز در این تجهیزات بوده که می تواند سلامت کاربران و افرادی را که با این دستگاه ها سروکار دارند را به خطر بیندازد. مسئله دیگر در این زمینه خطر برق گرفتگی افراد بوده که ممکن است به دلیل خرابی بخش الکتریکی دستگاه رخ دهد.
از دیگر مخاطرات ایمنی کار با نوار نقاله ها می توان به خطر آتش سوزی، تماس افراد با مواد شیمیایی، استنشاق مواد سمی و غیره اشاره کرد. علاوه بر آن در طراحی نوار نقاله ها یک سری نواحی ممنوعه وجود دارد که کارکنان و دیگر افرادی که با نوار نقاله ها سروکار دارند می بایست از این نواحی دوری نمایند. نواحی رو و زیر نوار نقاله، قطعات مربوط به انتقال نیرو، بخش های گردان و چرخان دستگاه، اطراف بخش کانترویت، مسیر انتقال مواد بر روی نوار نقاله، اطراف شفت ها و غیره از نواحی ممنوعه نوار نقاله بوده که بروز هر گونه مشکل در این نواحی می تواند بر نحوه کار دستگاه نوار نقاله تأثیر نامطلوبی داشته باشد.
خرید اینترنتی
اگر قصد خرید جدیدترین مدل های نوار نقاله را دارید به صورت اینترنتی نیز می توانید این تجهیزات را خریداری نمایید. در روش خرید اینترنتی نوار نقاله نیازی به مراجعه حضوری به فروشگاه نیست و از طریق سایت های فروش می توان این تجهیزات را به آسانی و در کمترین زمان ممکن خریداری کرد. همچنین در روش اینترنتی امکان مشاهده انواع نوار نقاله همراه با مشخصات و قیمت آنها به صورت ۲۴ ساعته و در تمام روزهای هفته وجود دارد. البته لازم است این تجهیزات از فروشگاه های معتبر در این زمینه خریداری شوند که ما فروشگاه ره آوران صنعت قومس را به شما معرفی می کنیم که از معتبرترین فروشگاه ها در زمینه عرضه انواع نوار نقاله بوده و این تجهیزات را با کیفیت و دوام بالا و قیمت مناسب عرضه می کند.
مقالات پیشنهادی: